skip to Main Content
Skyté číslo Skrytý (Použijte stránku Kontakt) Datová schránka: szna64e IČO: 88246388 Číslo účtu: 670100-2201776955/6210

Co prozradil Gareth Thomas na TCC 2018 o budoucnosti MATLABu?

Dne 6. a 7. září proběhl 5. ročník Technical Computing Camp v Brně, akce pořádané společností Humusoft. Akce je zaměřena na MATLAB a Comsol, přičemž téma MATLABu převažuje.

Na letošním ročníku byl přítomen i Gareth Thomas z amsterdamské pobočky společnosti Mathworks, která MATLAB vyvíjí. Humusoft i Mathworks jsou skoupé na informace o nových věcech, které se pro MATLAB chystá. U Humusoftu je to předeším kvůli tomu, že to sami neví a nevidí dál, než za jeden release.

Gareth se tentokráte rozpodíval na téma nevídané, budoucnost MATLABu a to včetně verzí a věcí, které se objeví v dalších release MATLABu, ne jenom R2018b, který výjde během několika dnů. Co tedy Gareth Thomas prozradil?

Kromě obligátních vylepšení v technické části, především v oblasti strojového učení, tak GUI bude podporovat grid layout, grafika bude podporovat HTML5, CSS a dokonce JavaScript. Ano, čtete správně, MATLAB figure UI bude podporovat JavaScript. Bude V Live editoru budeme mít nový nástroj pro vyhlazování dát, který se objeví při vyťukání funkce smooth. Pravděpodobně se objeví i další nástroje se stejným principem. Časem vy se měla objevit funkce: OK, MATLAB, smooth / plot, ale zatím je problém se závorkami a celé je to těžkopádné. Live editor se konečně naučí plnohodnotné doplňování a našeptávání po vzoru IntelliSence.

Jestli si říkáte: “No moment, to jako udělají něco, co ostatní už mají dávno? Třeba už 10 let?” tak to jsme si říkali to samé.

Poslouchalo se to hezky, to ne že ne. Bohužel, až příliš často se mi stalo, že první reakce, která mne napadla, byla – No konečeně!

Poté, co jsem přesedlal na z MATLABu na Visual Studio, uvědomil jsem si, jak MATLAB jako editor a vývojové prostředí je naprosto zastaralé a tak 10 let za konkurencí. Zpoždění se zmenšuje, ale je stále značné.

Nové prostředí live skriptů už není tak impotentní, jako starší editor klasických textových skriptů, na kterém se už výrazně pracovat nebude.

Škoda, live prostředí je vhodné pro prezentaci, ale pro něco produkčního nikoliv. Uvidíme, jak to dopadne.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top